Mechanismen nu

What’s new? Interactieve app-rondleiding over propaganda in Kazerne Dossin

What’s new? Interactieve app-rondleiding over propaganda in Kazerne Dossin

Waartoe kan desinformatie leiden? En hoe kunnen we ons hier tegen wapenen?

Met de interactieve What’s New-app ontdekken leerlingen tussen 15 en 18 jaar de kracht van misleidende informatie. De app leidt ze in kleine groepjes rond in Kazerne Dossin. Zo onderzoeken ze de rol van propaganda en complottheorieën in de verspreiding van haat. Ze komen te weten hoe die mechanismen meespeelden in de realisatie van een genocide van ongeziene proporties. Vanuit de Dossinkazerne alleen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25 000 mensen naar Auschwitz gedeporteerd.

Naast historische insteken, verhalen en voorbeelden, komen ook actuele vormen van misleiding aan bod. Er is wat dat betreft tenslotte niets nieuws onder de zon.

Via de persoonlijke smartphone van de leerlingen versmelten heden en verleden op een authentieke locatie. Tijdens hun tocht krijgen ze tips om propaganda en haatspraak te ontmaskeren en ondervinden ze het belang om kritisch met informatie om te gaan.

Dit aanbod is gerealiseerd met steun van de Koning Boudewijn Stichting en in samenwerking met Mediawijs. Met dank aan de Erfgoedapp.

Praktisch

  • App-rondleiding in Kazerne Dossin zonder gids. De app kan vooraf geïnstalleerd worden en vraagt geen dataverbruik van de leerlingen.
  • Duur & prijs: meer info volgt binnenkort
  • Reserveren verplicht, en binnenkort mogelijk. Maximaal 2 klassen per uur, elk half uur kan een klas starten (latere starters bezoeken eerst het memoriaal)
  • Voorbereiding en natraject: binnenkort beschikbaar. Dit aanbod wordt aangevuld door een les over complotdenken van mediawijsheid.