Expo Nieuws

#FakeImages ook bij u als reizende tentoonstelling?

#FakeImages ook bij u als reizende tentoonstelling?

De volledige versie van de tentoonstelling was voor de eerste maal te zien in België in Kazerne Dossin (28.01 – 7.12.2021). Vervolgens stond een aangepaste versie van de tentoonstelling ten toon van 8 november tot 11 december 2022 in het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel en van 16 januari tot 20 februari 2023 in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York City, in het kader van de activiteiten van de Verenigde Naties Holocaust en het United Nations Outreach Programme voor 2023.

Tegen het najaar van 2023 zal een banner-tentoonstelling in het Engels worden gecreëerd. Vanaf begin 2024 zal deze beschikbaar zijn in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Hindi, Kiswahili, Russisch en Spaans.
Uw organisatie kan het als reizende tentoonstelling boeken in twee versies: de volledige versie zoals deze bij de Verenigde Naties  werd gepresenteerd (100 m2) of als bannertentoonstelling (25 m2). Hieronder vindt u een kort overzicht. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie!

Inhoud

De tentoonstelling #FakeImages focust enerzijds op de evolutie van de antisemitische beeldvorming doorheen de tijd. Kazerne Dossin maakte hiervoor een selectie uit omvangrijke collectie van de Belgische Holocaustoverlevende Arthur Langerman. Diens collectie wordt beheerd door het Arthur Langerman-archief voor het onderzoek van antisemitische iconografie (ALAVA) aan het Centrum voor antisemitismeonderzoek aan de Technische Universiteit Berlijn. Voor de opstelling in Kazerne Dossin werd gewerkt met originelen uit de ALAVA collectie.

#FakeImages legt in een tweede luik ook de mechanismen bloot die een grote impact hebben op onze hedendaagse denkbeelden. Vanuit vier interactieve en educatieve opstellingen worden vanuit actuele voorbeelden tijdloze mechanismen zoals stereotypen, vooroordelen, racisme, misleiding en humor doorprikt.

Ontwikkeling

Voortbouwend op de expo “Dessins assassins” uit het Mémorial van Caen en in samenwerking met internationale experten, werd de tentoonstelling in eigen beheer ontwikkeld door Kazerne Dossin, onder leiding van Dr. Veerle Vanden Daelen – adjunct-directeur en coördinator collecties en onderzoek bij Kazerne Dossin – en Dr. Laurence Schram –  onderzoeker bij Kazerne Dossin.

Onderdelen

Er zijn twee versies van de tentoonstelling:

Versie A

De standaardopstelling van de tentoonstelling is ongeveer 100 m2. Ze is zo opgebouwd dat ze gemakkelijk in verschillende zalen en settings kan worden opgesteld. Het meubilair en de displays moeten ter plaatse worden geproduceerd. Zij omvat de volgende onderdelen:

 • Introtekst
 • “Fake or real?”-doorgangssas
 • Zes historische luiken:
  • Diversiteit  van het Joodse leven
  • Arthur Langerman en zijn collectie
  • Introductie antisemitisme doorheen de eeuwen
  • 1886-1920 – De antisemitische beeldtaal verandert
  • 1920-1939 – Het antisemitische beeld op weg naar de macht
  • 1939-1945 – Van haatpropaganda naar genocide
 • Vier educatieve en interactieve luiken met actualisatie en mechanismeduiding:
  • De wereld in zwart en wit
  • Ik ben geen racist maar…
  • De kracht van misleiding
  • Het was maar om te lachen
 • Zelfevaluatietool
 • Bijhorende website met achtergrondinformatie en praktische tentoonstellingsinformatie: fakeimages.be. 
 • Deze versie bestaat voorlopig enkel in het Engels.

Versie B

Dit is een bannertentoonstelling. De standaard opstelling is ongeveer 25 m2 en omvat de volgende secties:

 • Introtekst
 • “Fake or real?”-doorgangssas
 • Zes historische luiken:
  • Diversiteit  van het Joodse leven
  • Arthur Langerman en zijn collectie
  • Introductie antisemitisme doorheen de eeuwen
  • 1886-1920 – De antisemitische beeldtaal verandert
  • 1920-1939 – Het antisemitische beeld op weg naar de macht
  • 1939-1945 – Van haatpropaganda naar genocide
 • Vier educatieve en interactieve luiken met actualisatie en mechanismeduiding:
  • De wereld in zwart en wit
  • Ik ben geen racist maar…
  • De kracht van misleiding
  • Het was maar om te lachen
 • Zelfevaluatietool
 • Bijhorende website met achtergrondinformatie en praktische tentoonstellingsinformatie: fakeimages.be
 • Deze expo is vanaf eind 2023 beschikbaar in het Engels en vanaf begin 2024 in het Frans, Arabisch, Chinees, Hindi, Kiswahili, Russisch en Spaans.

Contact 

Voor informatie over prijs, beschikbaarheid, een virtuele rondleiding en alle andere vragen kan u contact opnemen met Veerle Vanden Daelen (veerle.vandendaelen@kazernedossin.eu).

De reizende tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

Versie A van de tentoonstelling werd gemaakt voor het Holocaust- en het Outreach-programma van de Verenigde Naties in 2023. Versie B werd gemaakt met de steun van het Holocaust- en Outreach-programma van de Verenigde Naties aan informatiecentra van de Verenigde Naties, en werd door de Verenigde Naties vertaald in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Hindi, Kiswahili, Russisch en Spaans.