Expo Nieuws

#Fakeimages in het Mundaneum

#Fakeimages in het Mundaneum

Van 27 januari tot 8 december 2024 is de de expo #FakeImages te bezichtigen in het Mundaneum  in Bergen (Mons).

Stereotypen en complottheorieën tegen Joden, Roma, migranten, LGBTQIA+ of andere groepen zijn niet nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de antisemitische propaganda van de nazi’s en hun racistische medestanders stereotypen, valse beelden, desinformatie en complotdenken om haat aan te wakkeren, met dodelijke gevolgen. De propaganda en leugens waren de voorbode van de genocide. De tentoonstelling legt bloot hoe de valse en manipulatieve beeldvorming van de nazi’s werkte en nog steeds tot uiting komt. De interactieve tentoonstelling daagt ons uit actie te ondernemen om de leugens te ontmaskeren die onze wereld blijven verdelen en polariseren.

Al jarenlang zet het Mundaneum zich in voor het bewustmaken van jongeren over samenzweringstheorieën, valse nieuwsberichten en het kritisch controleren van informatiebronnen. Hiermee bouwt het voort op het gedachtegoed van zijn oprichters Paul Otlet, Henri La Fontaine en Léonie La Fontaine, die zich toelegden op het documenteren van de wereld en het delen van kennis om universeel begrip te bevorderen.

De tentoonstelling werd samengesteld door Kazerne Dossin, in samenwerking met de “Arthur Langerman Archive for the Study of Visual Antisemitism Foundation” (ALAVA) en het Center for Research on Antisemitism van de Technische Universität Berlin.

Meer info