Expo Nieuws

Documentaire ‘De Lijst van Mengelberg’ op 5 december

Documentaire ‘De Lijst van Mengelberg’ op 5 december

In onze expo #FakeImages komen fenomenen als fake news en fake images aan bod. Via verschillende kanalen worden we overspoeld door ontelbare berichten en beelden. Of ze altijd de waarheid vertellen, is een ander verhaal.

Een documentaire die hierbij aansluit, is De Lijst van Mengelberg. Zondag 5 december zenden we in het auditorium het verhaal uit van Willem Mengelberg. De dirigent toonde tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn sympathie voor de nazi’s. Dit bleek uit een gepubliceerd interview met Mengelberg. Bovendien liet hij na bevel de uitvoering van Joodse muziek achterwege. Een beroepsverbod was na de oorlog dan ook een gepaste straf.

Nu is de vraag of ‘gepast’ wel het juiste woord was. Nieuw onderzoek brengt namelijk aan het licht dat Mengelberg zich heeft ingezet voor 48 Joden. Niet echt iets wat je van een nazi-sympathisant zou verwachten.

Lieten mensen zich leiden door foute berichtgeving? Of kan men zowel de nazi’s volgen als verzet plegen? Deze documentaire toont aan dat één invalshoek onvoldoende is voor zulke delicate onderwerpen. Experts, getuigenissen,… helpen je om kritisch om te gaan met informatie.

 

PROGRAMMA 

13u00: Verwelkoming en voorwoord door Dr. Veerle Vanden Daelen, Adjunct-directeur, Coördinator Collecties & Onderzoek Kazerne Dossin

13u15: Documentaire De Lijst van Mengelberg (77 min.). Nederlandse Documentaire van 2021. Regisseur Jaap Van Eyck.

14u30: Korte nabespreking (Q&A)

 

Ticket

Je kan deze documentaire gemakkelijk koppelen aan een andere activiteit bij ons. Een ticket voor het live concert of één van onze tentoonstellingen geeft ook toegang tot deze Nederlandse documentaire van regisseur Jaap Van Eyck. Ideaal voor een bijzonder interessante culturele (namid-)dag.